Het ras: de Australian Shepherd
Voor alle informatie over het ras verwijzen wij u graag naar de informatie van onze rasvereniging ASCN. Op deze manier heeft u altijd de up-to-date informatie.
Op de website van de ASCN staan veel onderwerpen apart genoemd. Om het u wat makkelijker te maken hebben we ze hier onder geplaatst. U kunt dan de onderwerpen die u interesseren aanklikken en lezen.
Allereerst natuurlijk de algemene rasbeschrijving van de Aussie: https://ascn.nl/rassen/de-australian-shepherd/
met daarbij de rasstandaard die de FCI hanteerd voor de Australian Shepherd https://ascn.nl/rassen/fci-rasstandaard-aussie/
Voor de kleuren van de Aussie klikt u op de volgende link https://ascn.nl/rassen/kleuren/ en voor de vachtverzorging zoals die bij een goede trimsalon wordt gedaan klikt u hier https://ascn.nl/rassen/grooming/ U kunt hier ook lezen hou u zelf de vacht kunt verzorgen. Uiteraard vertellen wij u ook graag hoe wij het zelf doen.
Wat de gezondheid betreft van de Australian Shepherd zijn de onderstaande punten uitgelicht.
Let wel, DNA onderzoek (en eigenlijk alle onderzoeken) kennen een voortschrijdend inzicht. Er is al zo veel meer dat men weet ten opzichten van jaren geleden. Maar er worden ook telkens nieuwe ontdekkingen gedaan. Soms nieuwe, soms nieuwe inzichten in vererving van zaken die men dacht al helemaal helder te hebben.Gelukkig zijn er voor een hoop dingen tegenwoordig DNA testen. Bij erfelijke aandoeningen kunnen we zo vrije, dragers en lijders opgesplitst en daardoor verantwoorde keuzes maken bij combinaties.
Sommige DNA testen zijn er voor alle honden, sommige zijn alleen geschikt voor bepaalde rassen. Dat laatste is omdat er per ras uitgezocht moet worden of de vererving van een afwijking op dezelfde manier verloopt als bij een ander ras, of omdat bepaalde afwijkingen niet in het ras voorkomen. https://ascn.nl/gezondheid/beschikbare-dna-testen/Degeneratieve Myelopathie oftewel DM is een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg bij honden, vergelijkbaar met MS/ALS bij mensen.
U leest hier meer over via https://ascn.nl/gezondheid/degeneratieve-myelopathie/Doofheid bij honden kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld veel wit. U leest hier meer over via https://ascn.nl/gezondheid/doofheid/
Een aandoening waar helaas (nog) geen testen voor zijn is Epilepsie. Hier leest u er meer over https://ascn.nl/gezondheid/epilepsie/
Als u het leuk vindt kunt u hier wat meer achtergrond informatie vinden over vererving van aandoeningen https://ascn.nl/gezondheid/erfelijke-aandoeningen/
Hier vindt u een korte toelichting op HD, Heup Dysplasie https://ascn.nl/gezondheid/heupdysplasie/
Een MDR1-gendefect (Multidrug Resistance 1) dat bij collie achtige honden voorkomt, kan problemen veroorzaken bij de verwerken van bepaalde medicatie. Een toelichting hierop vindt u via https://ascn.nl/gezondheid/medicijn-overgevoeligheid/
Om te kijken of een Aussie een geschikte hond is voor u, kunt u onder andere de informatiefolder van de ASCN lezen. Klik hier voor de folder https://ascn.nl/pup/informatiefolder/
Een deel is overlappend met de folder, toch is hier nog een stukje uitgelicht https://ascn.nl/pup/is-aussie-wel-geschikte-ras/ En nog meer aanvulde informatie rondom pup informatie van de ASCN https://ascn.nl/pup/pup-informatie/De socialisatie van een pup is net zo belangrijk als de gezondheid van een pup. De socialisatie begint bij ons, de fokker, en wordt door u, de nieuwe eigenaren, voortgezet. Op https://ascn.nl/pup/socialisatie/ leest u meer over de fases waar de pup door heen gaat.
De stambomen worden niet via de vereniging verstrekt maar via de Raad van Beheer, de landelijke overkoepelende organisatie op het gebied van honden.
U kunt via zoekmachines overal informatie verzamelen. U kunt groepen vinden zoals bijvoorbeeld op Facebook, waar liefhebbers en fokkers lid van zijn en uiteenlopende zaken worden besproken. Door lid te worden kunt u ook vragen stellen en meelezen. Let wel, ieder mens heeft zijn eigen visie, eigen ervaringen en eigen doelstellingen. Dus gebruik altijd uw gezonde verstand om in groepen en fora uw beeld te vormen ;-) Maar dat is niet anders dan op andere fora of in andere groepen natuurlijk.
Het beste kunt u informatie zoeken via de vereniging, verschillende fokkers en bijvoorbeeld de hondenclub waar u wilt gaan lessen met de pup.